Hörsel

Hörsel är något som de flesta av oss har och som vi använder frekvent i nästan alla delar i livet. Vi hör den susande vinden när vi går ut, vi hör om det kommer en bil bakom och kan bli varnade, vi kan kommunicera och göra oss förstådda och vi kan lyssna. Vi kan höra och reagera på ljud redan som foster vilket gör att vi lätt tar det för givet men hur fungerar hörseln egentligen?

Hur fungerar hörseln?

Det är öronmusslan som fångar in ljudet som finns runt omkring oss. Ljudvågorna leds genom hörselgången, in mot trumhinnan som sätts i svängning.

Med hjälp av de tre hörselbenen: städet, hammaren och sigbygeln överförs rörelsen till innerörat där det finns en vätska som för rörelsen vidare in i innerörats kanaler och snäckan.

I hörselsnäckan finns hårceller som böjs av rörelsen i vätskan. Rörelsen i hårcellerna omvandlas till nervsignaler och går genom hörselcentrum till hjärnan. I hjärnan tolkas nervsignalerna och vi blir medvetna om ljudet.

suavis-horsel-ear

Ta hand om din hörsel

De flesta hörselnedsättningar kommer av naturligt åldrande, mer eller mindre tidigt i livet. Men det går att minska risken och därmed fördröja problem med hörseln genom att inte utsätta öronen för alltför starka ljud.

För högt?
När ljudnivån är så hög att du inte längre kan prata som vanligt är ljudet för högt och du bör undvika det.

Skydda örat
Skydda hörseln genom att använda hörselkåpor eller öronproppar både på arbetet och på fritiden.

Musik i hörlurar
Om du lyssnar mycket på musik i hörlurar, så välj en passande volym, oftast visas det när du höjer ljudet om det är för högt eller inte. Se till att inte höja musiken efter hand och låt örats sinnesceller vila  in volymen på en lagom nivå som inte är hörselskadande. Tänk på att inte höja volymen efter hand. Tänk också på att örats sinnesceller behöver vila och återhämtning.

Hur bra hör du?

Känner du att din hörsel inte är så bra som den brukar? Vi hjälper dig att höra bättre.

Gör vårt onlinetest 
Läs mer om hörselproblem

Kontakta oss för att boka tid för hörselundersökning

Träffa en legitimerad audionom